فلسفه و رياضيات

با اين كه علامه طباطبايى در زادگاه خود، در رياضيات ، ارشاد الحساب و در فلسفه و كلام ، اشارات و كشف المراد را خوانده بود، ولى ذوق وافر فلسفى استاد را اين دو كتاب اشباع نمى كرد تا آن كه در نجف اشراف ، با حكيمى والا برخورد كرد كه از فحول (7) فلاسفه و از استادان صاحب نظر اين دو دانش بود. اين حكيم برجسته ، كه هنوز جامعه ى علمى و فرهنگى او را به درستى نشناخته ، سيد حسين بادكوبه اى است كه توانست علامه طباطبايى را با حقيقت حكمت ، به خصوص تفكر فلسفى آشنا سازد.

علامه طباطبايى در زندگينامه ى خود نوشته است :(8)
((در فلسفه نيز به درس حكيم و فيلسوف معروف وقت ، مرحوم آقا سيد حسين بادكوبه اى ، توفيق يافتم و توانستم در ظرف شش سال كه نزد معظم له تلمذ مى كردم ، منظومه ى سبزوارى و اسفار و مشاعر ملاصدرا و دوره ى شفاى بوعلى و كتاب اثولوجيا و تمهيد القواعد ابن تركه (در عرفان ) و اخلاق ابن مسكويه را بخوانم )).

((مرحوم بادكوبه اى از فرط عنايتى كه به تعليم و تربيت نويسنده داشت ، براى اين كار مرا به طرز تفكر برهانى آشنا سازد و به ذوق فلسفى من تقويت بخشد، امر فرمود به تعليم رياضيات بپردازم ؛ و من در امتثال امر معظم له به درس مرحوم سيد ابوالقاسم خوانسارى كه رياضيدان زبردستى بود، حاضر شدم و يك دوره حساب استدلالى ، يكه دوره هندسه ى مسطحه و فضايى و جبر استدلالى از معظم له فرا گرفتم .))