سوره سجده [32]

اين سوره در «مكّه» نازل شده و داراى 30 آيه است‏.

نامهاى اين سوره:
نام اين سوره در بعضى از روايات و در لسان مشهور مفسران «سوره سجده» يا «الم سجده» است، و گاه براى مشخص ساختن آن از سوره حم سجده آن را به نام «سجده لقمان» مى‏خوانند، چرا كه بعد از سوره لقمان قرار گرفته است.

در بعضى از روايات نيز از آن به «الم تنزيل» ياد شده است.

محتواى سوره:
اين سوره به حكم آنكه از سوره‏هاى «مكّى» است خطوط اصلى سوره‏هاى مكى يعنى بحث از «مبدأ» و «معاد» و «بشارت» و «انذار» را قويا تعقيب مى‏كند و روى هم رفته در آن چند بخش جلب توجه مى‏كند.

1- قبل از هر چيز سخن از عظمت قرآن است.
2- سپس بحثى پيرامون نشانه‏هاى خداوند در آسمان و زمين دارد.
3- بحث ديگرى پيرامون آفرينش انسان از «خاك» و «آب نطفه» و «روح الهى» و اعطاى وسائل فراگيرى علم و دانش مى‏باشد.
4- بعد از آن از رستاخيز و حوادث قبل از آن يعنى مرگ سخن مى‏گويد.
5 و 6- بحثهاى مؤثر و تكان دهنده‏اى از بشارت و انذار دارد.

به اين ترتيب هدف اصلى سوره تقويت مبانى ايمان به مبدأ و معاد و ايجاد موج نيرومندى از حركت به سوى تقوا، و بازدارى از سركشى و طغيان است.

فضيلت تلاوت سوره:
در حديثى از پيامبر گرامى اسلام صلّى اللّه عليه و آله چنين آمده است: «كسى كه سوره الم تنزيل و تبارك را بخواند مانند آن است كه شب قدر را احيا گرفته باشد».

در حديث ديگرى از امام صادق عليه السّلام چنين نقل شده: «هر كس سوره سجده را در هر شب جمعه بخواند خداوند نامه اعمال او را به دست راست او مى‏دهد، و گذشته او را مى‏بخشد، و از دوستان محمد صلّى اللّه عليه و آله و اهل بيت او خواهد بود».
بدون شك تلاوتى كه سر چشمه انديشه، و انديشه‏اى كه مبدأ تصميم‏گيرى و حركت بوده باشد، مى‏تواند آن چنان انسان را بسازد كه مشمول اين همه فضيلت و افتخار گردد.