آغاز جزء 28 قرآن مجيد
سوره مجادله [58]
اين سوره در «مدينه» نازل شده و داراى 22 آيه است.
محتواى سوره:
اين سوره طبق طبيعت سورههاى «مدنى» بيشتر از احكام فقهى، و نظام زندگى اجتماعى، و روابط با مسلمين و غير مسلمين سخن مىگويد، و مجموع بحثهاى آن را مىتوان در سه بخش خلاصه كرد:
1- در بخش اول سخن از حكم «ظهار» مىگويد كه در جاهليت نوعى طلاق و جدائى دائمى محسوب مىشد، و اسلام آن را تعديل كرد و در مسير صحيح قرار داد.
2- در بخش ديگرى يك سلسله دستورها در باره آداب مجالست از جمله منع از «نجوى» (سخنان در گوشى) و همچنين جادادن به كسانى كه تازه وارد مجلس مىشوند.
3- در آخرين بخش، بحث گويا و مشروح و كوبندهاى در باره منافقان، و آنها كه ظاهرا دم از اسلام مىزدند اما با دشمنان اسلام سر و سرّ داشتند، مطرح كرده، مسلمين راستين را از ورود در حزب شياطين و منافقين بر حذر مىدارد، و آنها را به رعايت «حب فى اللّه» و «بغض فى اللّه» و ملحق شدن به «حزب اللّه» دعوت مىكند.
نامگذارى سوره به «مجادله» به خاطر تعبيرى است كه در آيه نخستين آن آمده است.
فضيلت تلاوت سوره:
در حديثى از پيغمبر اكرم صلّى اللّه عليه و آله مىخوانيم: «هر كس سوره مجادله را تلاوت كند (و در آن بينديشد و به كار بندد) در قيامت در زمره حزب اللّه خواهد بود.»
همچنين در حديث ديگرى از امام صادق عليه السّلام مىخوانيم: «هر كس سوره حديد و مجادله را در نمازهاى فريضه بخواند و آن را ادامه دهد، خداوند هرگز او را در تمام طول زندگى عذاب نمىكند، و در خود و خانوادهاش هرگز بدى نمىبيند، و نيز گرفتار فقر و بد حالى نمىشود».
تناسب محتواى اين سورهها با پاداشهاى فوق روشن است، و اين خود نشان مىدهد كه هدف از تلاوت پياده كردن محتواى آن در زندگى است نه تلاوتى خالى از انديشه و عمل.