در زمينه پرورش و تمرين و تربيت کودکان و شيوه ساختن و رشد دادن به شخصيت مذهبي فرزندان، مرحوم فيض کاشاني بياني داد که جهت استفاده شما عزيزان، به ترجمه آن از کتاب «المحجة البيضاء»(1) پرداختيم.
باشد که مفيد افتد و مثمر ثمر گردد... ان شاء الله

فرزندان، امانت هاي الهي


بدان که فرزند، نزد پدر و مادرش امانت است و قلب پاکش، گوهر نفيس و گران بها و در عين حال، ساده و بي نقش و نگار است. صفحه قلب کودک، قابليت پذيرش هر نقشي را دارد و به هر جهت که آن را بکشند، کشيده مي شود.
اگر او را خير و خوبي بياموزند و بر آن، عادت دهند و فرزند در سايه اين تربيت به سعادت دنيا و آخرت برسد، پدر و مادر و هرکس ديگري که در تعليم و تربيت او نقشي داشته، در ثواب آن شريک است.
اما اگر فرزند را به شر و بدي عادت دهند و او را همچون چهارپايان رها کرده و مهمل و بي حساب گذارند، بدبخت شده و هلاک و تباه مي گردد. لذا وزر و وبال و گناه آن به عهده کسي است که سرپرستي و قيموميت او را به عهده داشته و کوتاهي کرده است.

خداوند مي فرمايد:


«اي مؤمنان! خود و خانواده خود را از آتش نگهداريد.»(2)
پدر و مادر، فرزندان را هرچه از آتش دنيا مصون دارند، بيش از آن، شايسته تر آن است که از آتش آخرت، مصونشان دارند.
نگهداري اولاد از آتش، به اين است که فرزند را ادب کند، مهذب سازد، اخلاق نيکو را به او بياموزد، از همنشينان بد و نامناسب، محافظت کند، او را به تنعم و خوشگذراني و تجمل و رفاه عادت ندهد که موجب تباهي و نابودي و فسادش گردد... .
بلکه فرزند را از همان آغاز، مورد مراقبت قرار دهد. در نگهداري و شير دادن و تربيت، زن صالح و شايسته و دينداري که «حلال» مي خورد، برگزيند؛ چرا که هرگز، در شيري که از حرام پديد آيد، برکتي نيست و فرزندي که از اين گونه شير تغذيه شود، طينت و سرشت او از آلودگي نشأت گرفته و عجين مي گردد و به طبع، او به کارهايي که با خبث و پستي همگون است، متمايل مي شود.