وقتي كنسرو‌ قاتل مي‌شود


28 خرداد ‌امسال، يك خانواده 7 نفره هرمزگاني در منزل خود با كنسرو ماهي، بادمجان و مقداري سوسيس غذايي درست مي‌كنند و مي‌خورند. كمتر از 24 ساعت بعد، 4‌نفر از اعضاي اين خانواده شامل 3 كودك و پدربزرگ خانواده فوت مي‌كنند.

هنوز علت دقيق مرگ اعضاي اين خانواده مشخص نشده است، اما شواهد و اظهار نظرها نشان مي‌دهد احتمال مسموميت و مرگ آنها از سم بوتوليسم، بيشتر از هر احتمال ديگري است.

شايد عجيب به نظر برسد، اما همه هشدارهايي كه در‌خصوص مصرف درست مواد غذايي كنسرو شده انجام مي‌شود، دقيقا به همين علت است كه مصرف كنسروهاي مسموم حتي مي‌تواند خطر مرگ داشته باشند.

اگر در مراحل تهيه و ساخت مواد غذايي كنسروي، نكات بهداشتي ضروري رعايت نشود، در شرايط مستعد بي‌هوازي و دمايي يك باكتري به نام كلسترديوم بوتولنيوم در آن مواد بخصوص كنسروهاي حاوي گوشت، به وجود مي‌آيد كه سم خطرناكي به اسم بوتوليسم را توليد خواهد كرد.

در واقع باكتری كلستردیوم در غذای آلوده یا خوب پخته نشده براحتي رشد می كند. سم توليد شده اين باكتري در غذا نيز توانایی جذب از دستگاه گوارش و گسترش به دستگاه عصبی مركزی را دارد. سم بوتوليسم كشنده است و حتي گفته مي‌شود كه يك گرم از آن به شكل كريستال، قادر به آلوده كردن و كشتن 10 ميليون نفر است.

به گفته مركز اطلاع‌رساني داروها و سموم معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت، مسموميت با مواد غذايي مي‌تواند بر اثر آلودگي ‌در جريان توليد فرآورده‌هاي غذايي، تهيه و نگهداري مواد غذايي ايجاد شود.

اين مركز در خصوص غذاهایی كه با احتمال بیشتری ممكن است باعث بوتولیسم شوند، هشدار مي‌دهد: بوتوليسم بر اثر مصرف مواد غذايي مانند سوسيس و كالباس خوب پخته نشده، كنسرو ماهي، ماهی يا گوشت دودي، كنسرو ذرت، كنسرو لوبيا، كشك خام و عسل طبيعي كه در شرايط نامناسب و غيربهداشتي تهيه و نگهداري شده‌اند، ايجاد مي‌شود.