[نکاتی در مسئله وضوء

*شستن و مسح کردن
وضو مجموعه‌ای است از دو شستن (غَسل) و دو مَسح کردن.
شستن آن است که آب، روی عضو مورد نظر از جایی به جای دیگر (یعنی از قسمتهای بالای عضو به قسمتهای پایین‌تر) منتقل شود. چه دست یا صورت را زیر شیر یا درون تشت حرکت دهیم یا آب را توسط دست روی دست دیگر از بالا به پایین منتقل کنیم (چنانچه معمول است).
بنابراین اگر آب به قدری کم باشد که به یکی از دو طریق گفته شده روی عضو (صورت یا دست) حرکت نکند وضو صحیح نیست مانند جایی که عضو با گذاشتن دستمالی روی آن فقط کمی خیس شود که برای وضو کافی نیست.
نکته: چنانکه اشاره شد، شستن صورت و دستها در وضو باید از بالا به پایین باشد یعنی سمت حرکت آب روی عضو چنین باشد و اگر عمدا از پاین به بالا بشویند صحیح نیست اما غیر عمدی اشکال ندارد. مثلا اگر هنگام بردن دست به طرف بالا یعنی به طرف پیشانی یا آرنج مختصری با ساعد یا صورت برخورد کند باعث باطل شدن وضو نیست یا حرکت دادن انگشتر و النگو هم اشکال ندارد؛ چون حرکت آب از پایین به بالا در این دو صورت به نیّت وضو نبوده است.
اما جاری شدن آب در مسح سر یا پا لازم نیست حتی برخی از بزرگان جاری شدن آب روی پا و سر را (در وضو) صحیح نمی‌دانند. بنابراین اگر دست مرطوب را روی سر یا پا بکشیم، مسح صحیح است.

--------------------------------------------------------------------------------