امام رضا (ع) نماد فضيلت ها

تهران - امام هشتم شيعيان حضرت علي بن موسي الرضا (ع) همانند ديگر امامان معصوم عليهم السلام دارنده تمام كمالات و فضايل اخلاق انساني بود او آنچنان در قله شكوهمند كمال و فضيلت قرار داشت كه نه تنها پيروان بلكه دشمنان كينه توز و سرسخت نيز به مدح و ستايش ايشان پرداخته اند.


درباره اوصاف اخلاقي آن حضرت 'ابراهيم بن عباس' مي گويد: 'هرگز نديدم كه امام رضا (ع) به كسي يك كلمه جفا كند و نديدم كه سخن شخصي را قطع كند و نديدم كه نيازمندي را از درگاه خويش رد كند. او هرگز در حضور افراد تكيه نمي داد و هرگز او را نديدم كه با صداي بلند خنده كند،بلكه خنده اش تبسم و لبخند بود. وقتي كه خلوت مي كرد و كنار سفره مي نشست، همه خدمتكاران و غلامان را كنار سفره مي نشاند.'

* برترين انديشمند
خود امام رضا (ع) در مورد دانش بي كران حضرتش و برتري بر انديشمندان و متفكرين علوم مختلف مي فرمايد: 'زماني من در مسجدالنبي مي نشستم و در آن موقع دانشمندان زيادي در مدينه بودند، هرگاه يكي از آن ها در پاسخ پرسشي عاجز مي گشت و ديگران هم نمي توانستند از عهده جواب برآيند، همگي به من اشاره مي كردند و مسايل مشكل را مطرح مي كردند و من پاسخ همه آن ها را مي دادم.'

مرحوم شيخ صدوق مي گويد: 'مامون در هر جا كه احتمال مي داد دانشمندي باشد و توانايي مناظره و مباحثه با امام رضا (ع) را داشته باشد به مجلس خويش دعوت مي كرد و او را با امام هشتم (ع) وارد بحث مي كرد.

مامون در اين زمينه تلاش هاي فراواني به عمل آورد تا انديشمندان و نظريه پردازان فرقه ها و گروه هاي مختلف اسلامي و غيراسلامي در مباحثه علمي بر آن حضرت پيروز شوند، اما امام رضا (ع) در تمام آن جلسات و مناظره هاي سنگين و پيچيده بر تمام دانشمندان عصر خويش غلبه مي كرد.
آن حضرت با كسي به بحث و مناظره نمي پرداخت مگر اين كه در پايان،طرف مقابل به فضيلت و برتري و دانش سرشار امام هشتم (ع) اعتراف مي كرد و در برابر استدلال هاي قوي و محكم او سر تعظيم فرود مي آورد.