چون مجبورم پست قبلی رو پاک کنم برای اینکه ترتیب سوره ها بهم نخوره نقل قولش کردم
نقل قول نوشته اصلی توسط طاهره وحیدیان
بســـــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ــم اللّه الرّحمن الرّحیم


سَـــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــعــیُکــــ ــــُم مَشـــــــــــــــکُورـــ ـ
7-

هفتمین سوره قرآن کریم - سوره اعراف


سوره اعراف در «مكّه» نازل شده و 206 آيه دارد.

این سوره را « اعراف » می گویند زیرا اولاً کلمه « اعراف » تنها 2 بار در قرآن به کار رفته و آن هم در همین سوره است . ثانیاً داستان اعراف و اصحاب اعراف در این سوره بیان شده و این داستان یکی از شاهکارهای این سوره است .

اعراف از کلمه « عرف » ریشه گرفته است و عرف جایگاه مرتفع و بلندی را می گویند که انسان از آن جایگاه می تواند به اطراف خود اشراف و تسلط کامل داشته باشد و شناخت بر آنها حاصل کند ، به همین مناسبت منظور از اعراف در این سوره منطقه وسیع و مرتفعی است که در میان بهشت و جهنم قرار گرفته و حد فاصل آن دو است و حالت صحرای انتظار و یا زندان موقت دارد و آدم های با ایمان که اعمالشان تا حدی ضعیف و نقصان دارد و مرتکب مقداری گناه شده اند ؛ در آن صحرای انتظار به صورت زندان و بازداشت موقت مدتی نگه داشته می شوند . طبق آیه های 46 و 48 همین سوره ، « اصحاب اعراف » در دوران انتظار و بازداشت موقتشان ، از این منطقه مرتفع ، بهشتیان را می بینند و می شناسند و به آنان درود می فرستند و آرزو می کنند به آن ها بپیوندند و دوزخیان را نیز می بینند و می شناسند و از وارد شدن به جهنم و پیوستن به دوزخیان به خدا پناه می برند تا اینکه خداوند دعای آنها را می پذیرد ؛ گناهانشان را می بخشند ؛ آنگاه آنان را وارد بهشت می سازد و این داستان های عبرت انگیز و پند آور قرآن است در این سوره آمده است و بدین جهت ، نام « اعراف » یافته است .

محتواى سوره:

در آغاز اشاره كوتاه و گويايى به مسأله «مبدء و معاد» كرده سپس براى احياى شخصيت انسان، داستان آفرينش آدم را با اهميت فراوان شرح مى‏دهد. بعد پيمانهايى را كه خدا از فرزندان آدم در مسير هدايت و صلاح گرفته يك يك برمى‏شمرد.

سپس براى نشان دادن شكست و ناكامى اقوامى كه از مسير توحيد و عدالت و پرهيزكارى منحرف مى‏شوند، و هم براى نشان دادن پيروزى مؤمنان راستين، سرگذشت بسيارى از اقوام پيشين و انبياى گذشته مانند «نوح» و «لوط» و «شعيب» را بيان كرده، و با سرگذشت مشروح بنى اسرائيل و مبارزه «موسى» با فرعون اين بخش را پايان مى‏دهد.

در آخر سوره بار ديگر به مسأله مبدء و معاد باز مى‏گردد و انجام و آغاز را بدين وسيله تكميل مى‏كند.

+منابع:
سایت علمی دانشجویان ایران , سوره ی اعراف-آقای امیرحسین

++:برای مطالعه خواص سوره ی اعراف کلیک کنید