۴. صادراتگرا: اقتصاد مقاومتی باید صادراتگرا باشد. صادرات، ظرفیت کسب درآمد خارجی و افزایش سرمایههای ملی را به همراه دارد. ضمن اینکه اقتصاد صادراتگرا اقتصادی است که امکان رقابت در دنیا را برای خود فراهم میکند و خود را در سطح اقتصادهای برتر و قدرتمند نشان میدهد. صادارت کالا کشور را از فروش خام سرمایهها و داراییهای خود مانند نفت نیز بینیاز میکند.۱۷
۵. ساختارسازی منطقهای در مقابل نظامهای جهانی: از اساسیترین کارهای لازم در اقتصاد مقاومتی ایجاد ساختارها و سازوکارهایی است که کشور را متأثر از زورگویی بهواسطهی سیستمهای جهانی نکند. مثلاً پیمانهای دوجانبه با کشورهای همراه و همسو میتواند جایگزین پیوستن به پیمانهای جهانی شود. استفاده از پولهای کشورهای دو طرف برای تعاملات تجاری جای خود را به محوریت دلار در اقتصاد دنیا بدهد. شکلدهی مؤسسات مالی معتبر، بیمههای بزرگ، شرکتهای معظم حمل و نقل و ... ظرفیتهایی موازی با ساختارهای در اختیار غرب را در اختیار ما نیز قرار میدهد.
لذا با اتخاذ تدابیر دقیق مسئولان، کشور ما میتواند از فرصت تحریم برای ایجاد یک اقتصاد متفاوت و متناسب با اقتضائات جمهوری اسلامی بهره بگیرد و در این عرصه کاملاً از آسیبپذیری در مقابل دشمن مصون بماند.