"پیراهن فاطمه" آذربایجانی حاجت می دهد!
در این ماه نیز برخی از آداب و سنتهای مردم آذربایجان شرقی متمایز از دیگر مناطق كشور و منحصر به این خطه از ایران اسلامی است. در آذربایجان شرقی، دو سنت "قاباخلاما" و "كیسهدوزی" با گذشت قرون همچنان پابرجاست و به خصوص قاباخلاما با جدیت اجرا میشود.
علی فلسفی، كارشناس مردمشناسی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت: به طور كلی مردم آذربایجان شرقی از نیمه ماه شعبان، خود را برای استقبال از ماه رمضان آماده میكنند.آخرین جمعه ماه رمضان، 27 ماه رمضان یا آخرین پنجشنبه این ماه، روزی است كه در نقاط مختلف استان، زنان و دختران گرد هم میآیند و هر خانواده برای خود كیسهای میدوزد.
سپس مقداری پول در این كیسهها میگذارند، بر آن دعا می خوانند، فوت میكنند و آن را تا سال دیگر در صندوقچه خود نگاه میدارند. این كیسه را "بركت كیسه سی" یا كیسه بركت مینامند و اعتقاد دارند بدین صورت، هرگز دچار فقر و بیپولی نخواهند شد.در برخی از روستاهای آذربایجان شرقی، در روز جمعه آخر ماه رمضان، زنانی كه بچه دار نمیشوند، هنگام عصر به مسجد میروند و دو ركعت نماز حاجت به جا میآورند.سپس از مسجد خارج میشوند و به منزل هفت زن كه اسم آنها فاطمه است، می روند و از هركدام یك تكه پارچه میگیرند. آنها از پارچههای یاد شده، پیراهنی بچه گانه به نام «پیراهن فاطمه» میدوزند و نزد خود نگاه میدارند و عقیده دارند تا ماه رمضان سال آینده حتماً بچه دار خواهند شد.