حضرت آيت‌الله خامنه‌اي به نشانه‌هاي اين ذلت در طول 200 سال گذشته اشاره كردند و يادآور شدند: ما در تمام اين دوران در حوزه سياست يك ملت منزوي بوديم و در فعل و انفعالات منطقه و جهان هيچ تاثيري نداشتيم. در حوزه اقتصاد وضع ما روز به روز به طرف انحطاط بيشتر حركت مي‌كرد و در حوزه علم و فناوري به كلي عقب‌مانده بوديم و هيچ دستاورد علمي‌اي كه قابل عرضه باشد، نداشتيم. در سياست داخلي خود دستخوش سياست‌هاي بيگانگان بوديم، استعمارگران بر حكومت‌هاي ما اثر مي‌گذاشتند و دولت‌ها و حكومت‌هاي ما هيچ عكس‌العمل شايسته انساني و افتخارآميز از خود نشان نمي‌دادند و در حفظ حاكميت ضعف خجالت‌آوري را در اين دوران مشاهده كرديم.

مقام معظم رهبري در ادامه بيانات خود در مراسم بيست و سومين سالگرد ارتحال امام خميني (ره)، با اشاره به دوران 200 ساله ذلت‌بار پيش از انقلاب يادآور شدند: انقلاب اسلامي ايران ورق را برگرداند و امام خميني (ره) رهبر،‌ زمامدار و پيشواي اين انقلاب بودند و بر اين كار گماشته شدند كه روح عزت ملي را احيا كنند و فرهنگ "ما مي‌توانيم" را كه فرهنگي قرآني است به دهان مردم انداختند.

حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در ادامه اظهارات خود اظهار كردند: با ورود ملت ايران به صحنه، رحمت الهي شامل حال اين ملت شد و حركت بي‌وقفه آغاز شد كه اين حركت به سمت عزت روبه‌جلو،‌ عزت‌آفرين گاهي كند و گاهي تند اما بدون وقفه بود.

ايشان افزودند: وقتي در ادبيات انقلابي امام خميني (ره) نگاه مي‌كنيم، تكيه اصلي بر احياي روح عزت و استحكام ساخت دروني ملت است كه اين يك كار مقطعي نيست بلكه كار مستمر است كه ملت بايد با عوامل ركود و ايستايي مقابله كند. عواملي وجود دارد كه انسان پيشرو را متوقف مي‌كند كه برخي در درون خود انسان و برخي براساس تهديدات دشمن است و اگر بخواهيم دچار ركود ذلت و عقب‌گرد نشويم بايد حركت متوقف نشود كه در اينجا با مفهومي به نام پيشرفت روبرو مي‌شويم و بايد دائما پيشرفت كنيم.

رهبر معظم انقلاب اسلامي تاكيد كردند: اين عزت ملي، استحكام دروني و ساخت مستحكم بايستي در حال جلو رفتن باشد و ما را به پيشرفت برساند. اين دهه به نام پيشرفت و عدالت نامگذاري شده است زيرا عدالت در دل پيشرفت است و پيشرفت تنها در مظاهر مادي نبوده بلكه در همه ابعاد وجودي است. ما بايد در اين جاده پيش برويم و هرگونه توقف ما را به عقب‌گرد مي‌رساند.