بيشتر ما تصور مي كنيم كه خانواده و داشتن فرزنداني با اعتماد به نفس بالا را بايد از ازدواجي صحيح پايه گذاري كرد، اما روانشناسان متخصص در اين زمينه تاكيد مي كنند كه خانواده سالم از دوران كودكي هر فرد شكل مي گيرد.

از اين جهت كه در اصل اين پدر و مادرها هستند كه افراد را براي زندگي درست آماده مي كنند و مسلما براي رسيدن به اين خانواده سالم بايد سلامت جسمي، رواني، اجتماعي و روحي افراد خانواده را تامين كرد. اين مهم حتما نيازمند پيش نيازهاي مختلفي است.

برخي صاحبنظران خانواده سالم را تركيبي از آگاهي هاي فرهنگي به همراه اطلاعات و مهارت هاي علمي، پزشكي و جسمي موردنياز تعريف مي كنند و البته واضح است كه رسيدن به اين الگو با برنامه ريزي جامع چندان مشكل نخواهد بود. اما براي رسيدن به اين بايد هدف جوانان را آماده كنيم.

گروه كارشناسي دانشگاه ميسوري در اين باره معتقدند كه بايد فهرست پيش نيازهاي خانواده سالم را تهيه و وظايف را به سه گروه تقسيم كرد، در بخش اول بايد وظايف متعلق به پدر و مادرها را تهيه و ارائه كرد، سپس بايد اقدام هاي لازم براي تغيير محتواي كتاب هاي درسي و شيوه آموزش را در تربيت فرزندان فراهم كرد و در بخش آخر به وظايف مهم رسانه هاي جمعي براي حركتي هماهنگ و همسو پرداخت.

پيش نيازهاي اصلي تحقق خانواده سالم داراي ابعادي رواني، جسمي و رفتاري است كه براي داشتن خانواده اي سالم در بعد جسماني بايد از ابتداي كودكي به سلامتي، رشد و تغذيه توجه داشت. بخصوص درباره دختران توجه به تغذيه ضروري است. اگر تغذيه دوران كودكي آنها مطلوب نباشد، در دوران بارداري، حاملگي، زايمان، شيردهي و سالمندي دچار مشكلات فراوان مي شوند.