تحمل اینکه وزیر ارشاد کشور اینقدر مرعوب اندیشههای غرب باشد، برای آوینی سخت بود
· شهید آوینی به عنوان یک عنصر انقلابیِ فکور و فهیم، نمیتوانستند تحمل کنند شخصیتی مثل وزیر ارشاد کشور، اینقدر برای فکر غربی حساب باز کند و اینقدر مرعوب اندیشههای غلط غرب شود. ایشان دردمندانه از تعداد زیادی از روشنفکرانی که در عرصۀ فرهنگ مشغول فعالیت هستند، گِله میکنند که چرا خیلی بیش از آن چیزی که باید و شاید، به غرب احترام میگذارند و مرعوب غرب هستند.
· کسانی که دچار غربزدگی میشوند، معمولاً تصور میکنند تفکّر دینی از جذابیت کمتری برخوردار است، ولی تفکّر غربی جذابیتش بیشتر است. شهید آوینی میفرمایند: «حیات دینی کاملاً منطبق بر فطرت بشر است و ما هرگز نباید به این توهم دچار شویم که تفکّر ما در برابر تفکّر متعارف غربی، از جاذبیت کمتری برخوردار است.» توجّه شهید آوینی به موضوع فطرت و گرایشهای فطری، یکی از توجّهاتی است که در اکثر آثار ایشان و در همان مستندهای دفاع مقدس نیز کاملاً دیده میشود و بسیار نجاتدهنده است. فطرت، موضوعی است که بسیار خوب در مقابل غریزه میتواند قد علم کند و انسان را از عرصههای هلاکت نجات دهد.
از نظر آوینی، آزادیِ مورد نظر غرب، مطلوب «انسانهای بدوی» است نه «انسان مؤمن متعالی»
· آقای خاتمی در کلام خود، آزادی مورد توجه در غرب را به عنوان یکی از مبانیِ نظام تمدّنی غرب ذکر میکنند و به آن بها میدهند و از اینکه ما در جامعۀ خودمان باید بیش از این به آزادی بها دهیم بحث میکنند و میگویند: «نظام ارزشی، فکری و سیاسی غرب با تمایلات و طبع اولیۀ بشر سازگار است»!