-
حجاب و نهضت عاشورا:
در نهضت عاشورا نیز زنان حضوری جدی و نقش عظیم دارند در عین عفاف، آزرم و باشکوه پوشش، آنان در اوج مصائب و سختیها، حریم عفاف و حجاب را پاس داشتند و به آخرین وصیت پیشوای بزرگ شهامت، معلم بیبدیل شهادت، امام حسین (علیه السلام) را که در آستانه رفتن به میدان نبرد آویزه گوش قراردادند که فرمود: «آماده مصیبت باشید لباسهای (روی) خود را بپوشید بدانید خدا حامی شماست و از شما محافظت میکند و از شر دشمنان نجاتتان میدهد و عاقبت امورتان را خیر میکند. بنگرید امام حسین (علیه السلام) در آن هنگامه شگرف و در آخرین لحظات حیات، زنان را به حجاب و پاس داشتن حرمتشان سفارش میکند. آنان نیز چنینی میدانستند که غداره بندان سپاه یزید و آزمندان و بدسگالان ارتش بنی امیه اسیر زرق و برق دنیاست زیورآلات خود را به سوی آنان پرتاب کردند تا در پی غارت آنان قدری به یاسانید.
-
زینب (سلام الله علیها) که پیامآور این حماسه و قافله سالار این پیامبران نور است در کوفه و برای بیدار کردن و جدانها و لرزاندن دلها و به هوش آوردن خفتگان در عین عفاف و آزرم سخن گفت: کلام زینب (سلام الله علیها) و منش والای او به هنگام سخن گفتن به گونهای بود که گفتند:»
و لَم أرَواللهِ خَفِرۀً قَصدُّ نطَقَ مِنها
به خدا سوگند هرگز زن با آزرمی را ندیدم که از زینب شیواتر سخن بگوید. آن حضرت با همه شکوه و شهامت در مجلس یزید بپاخاست و پرده دری آن مدعی خلافت را بر سرش کوفت و فریاد زد که: آیا عدالت همین است که زنان و کنیزان خود را در پس پردهی بنشانی و دختران رسول خدا (صلی الله علیه وآله) را در مجلس بیگانگان برپابداری. پرده زنان ما را هتک کردی و نقاب از چهرهشان به غارت (29)... مسألهی حجاب و سر و پوشش زن در نظر حضرت زینب (سلام الله علیها) چه اهمیت ویژهای داشته که در حضور یزید آنجا که اعمال رسوای او را بیان میکند با اینکه جنایات یزید و عمال و ایادی او تنها این مسائل نبوده بلکه آن همه جنایت نسبت به خاندان اهل بیت و شخصی امام حسین (علیه السلام) و اصحابش روا داشتهاست ولی زینب کبری نمونه کامل عفاف و حمیت دینی با لحنی تحقیرآمیز و اشارهای به سابقه کفر و شرکت خاندان بنی امیه او را طرف خطاب قرار میدهد : این از مردانگی و حمیت است که تو که خاندان و پدرانت به دست اسلام بعد از فتح مکه آزاد شدند زنان و وابستگان خویش را در حریم عفاف و حجاب نگهداری و فرزندان و خاندان ولی نعمت یعنی خاندان رسول خدا را بی حجاب و هتک پوشش نموده و به این طرف و آن طرف بکشانی (30).
پی نوشت:
29. فتحیه فتاحی زاده: حجاب از دیدگاه قرآن و سنت ص 135-134: کلام زینب: بحارالانوار، ج/45، ص 108، و دیگری بلاغات النساء ص 35-34
30. طیبه پارسا: پوشش زن در گستره تاریخ: ص 139
-
فصل پنجم
عوامل بیحجابی و بدحجابی
عوامل بد حجابی و بی حجابی و راههای مبارزه با آن
بی حجابی پدیدهای است اجتماعی که برای رسیدن به عوامل و علل آن باید با نگاهی اجتماعی، مسائل و زمینههای آن را کاوید این بحث از جهات مختلف قابل تأمل و توجه است و بیگمان در چگونگی پیدایش و رشد و گسترش آن نمیتوان به یک یا چند عامل بسنده کرد. چنانکه راه حلهای این معظلهی اجتماعی را نیز میتوان ساده انگارانه در مطالبی محدود کرد. آنچه اینک بدان میپردازیم نگاهی است گذرا به این مسأله که بیگمان تفصیل آن در خور تحقیقی مستقل و رسالهای جداست این نگاه کوتاه در دو بخش میآید:
الف عوامل بدحجابی و بی حجابی
1- هویت و شخصیت زن در گرو منش و روش زندگی اوست، حجاب و پوشش منش والای زن مسلمان و شیوه عظیم زندگی اوست زن با حجاب از اینکه بازیچه هوسها قرار گیرد مانع میشود و از اینکه عامل فساد گستری فساد اندیشان شود جلو میگیرد (31).
پی نوشت:
31. فتحیه:فتاحی زاده: کتاب حجاب از دیدگاه قرآن و سنت. ص 179
-
حضرت امام «رضوان الله علیه» به انگیزههای جباران و نیز ابعاد این توطئه اشاره دقیق دارند:
ما میدانیم که این سخنان برای کسانیکه با خیانتکاری و شهوت پرستی و آواز و نواز و رقص و هزار جور مظاهر فسوق و بی عفتی بار آمدند خیلی گران است. البته آنان که تمدن و تعالی مملکت را به لخت شدن زنها در خیابانها میدانند و به گفته بی خردانه خودشان با کشف حجاب نصف جمعیت مملکت کارگر میشود حاضر نیستند مملکت با طرز معقولانه و در زیر قانون خدا و عقل اداره شود. آنهایی که این قدر قوه تمیز ندارند که کلاه لنگی را که پس مانده درندگان اروپاست ترقی کشور میدانند با آنها ما حرفی نداریم که آنها از ما سخن خردمندانه را بپذیرند و عقل و هوش و حس آنها را اجانب دزدیدهاند. آن روزکه کلاه پهلوی سرآنها گذاشتند همه میگفتند مملکت باید شعار ملی داشته باشد، استقلال در پوشش دلیل استقلال مملکت و حافظ آن است. چند روز بعد کلاه لنگی گذاشتند سرآنها یک دفعه حرفها عوض شد گفتند ما با اجانب مراوده داریم باید همه هم شکل باشیم تا در جهان با عظمت باشیم مملکتی که با کلاه عظمت برای خود درست میکند و یا برایش درست میکنند هر روزی کلاهش را ربودند عظمتش را هم میبرند (32).
پی نوشت:
فتحیه:فتاحی زاده: کتاب حجاب از دیدگاه قرآن و سنت.
32. همان ص 181-182
-
2- دگرگونی ارزشها:
اسلام زن را در متن اجتماع به تلاش و کوشش خوانده اما با حجب، حیاء، وقار، متانت، سنگینی رفتار، شکوه گفتار و سلامت کردار و این همه را برای او ارزش دانستهاست. حجاب را نشانی از شخصیتش تلقی کردهاست، وقتی این ارزشها دگرگون شود و تلقی زن از شخصیت و ارزش عرضه وجود، نمایاندن آرایهها و زیبائیهایش میشود و در بینش او دیگر سانی بوجود آمده خود نمایی را ارزش میپندارد، در عمل نیز در این وادی گام مینهد و گرایش درونی و تمایل فطریش راهی دیگر میگیرد و به فساد آفرینی دست مییازد (33) .
سخن امام علی (علیه السلام) ضمن خطبهای پندآموز است:
«وَإن النساءَ هَمتهُنَ زینۀُ الحیاۀِ الدُنیا و الفَسادُ فیها»
تلاش و همت زنان در جهت زینت و آرایههای زندگانی دنیا و ایجاد فساد و تباهی در آن است. بی گمان مصداق کلام زنی است که زینت گرایی فطری را به راه افراط کشانده و در مسیر تباهی گام نهاده است. این چگونگی تا بدانجا پیش میرود که پوشش نه برای حفاظت بدن که نوعی عرضه وجود است از این رو غالباً اینگونه کسان پوشش را نیز برای نمایاندن بر میانگیزنند. سخن تأمل برانگیز علی (علیه السلام) که گویا در آینه غیب این حقایق را مینگرد شایان توجه است: در آخر الزمان که برترین زمانهاست جمعی از زنان پوشیدهای که برهنه است (لباس دارند اما آنقدر نازک است گویا نپوشیدهاند) و از خانه با خود آرائی بیرون آیند، اینان از دین بیرون رفتگانند و در فتنهها وارد شوندگان و به سوی شهوات تمایل دارند و به کوی لذات نفسانی در شتابند و حرامها را حلال دانند و در دوزخ به عذاب ابدی گرفتار (34).
پی نوشت:
31. فتحیه:فتاحی زاده: کتاب حجاب از دیدگاه قرآن و سنت.
32. همان ص 181-182
33. همان، ص 183
34. همان ص 184: خطبه امام علی: نهج البلاغه، خطبه 152، ص 355-356، سخن امام علی : وسائل، ج/4، ص 19.
-
3- الگوهای ناهنجار:
انسان فطرتاً الگو گزین و الگوپذیر است. پیوسته در این اندیشه است ارزشهایی را که بدان باور دارد در چهرهای مجسم بنگرد و خود را همانند آن بسازد. مسئله الگو در اخلاق اسلامی و روانشناسی امروز نیز جایگاه مهمی دارد توجه دادن قرآن، انسان را به پیامبر به عنوان «اسوه حسنه» و بر نمودن چهرههای نیک و بد همه و همه در جهت توجه به جایگاه الگو در ساختار روحی و انسانی است، از این رو هویت ستیزان در پی اقدامهای گسترده، در جایگزینی الگوها نیز تلاشی شگرف بهکار گرفتهاند. قهرمانسازی، الگوآفرینی آنچنانی برای زن در جهت زدایش و هویت او برنامه وسیع استعمار بودهاست. این مسئله نیز جای تحلیل گسترده اجتماعی و تاریخی دارد که باید بدان به گونه جدی رسیدگی شود (35).
ب راههای مبارزه با بد حجابی و بیحجابی
آنچه را که دشمن انجام داده باید ویران کرد و آنچه را انجام میدهد باید نمود وآبی را که بر جوی روان است باید بازگرداند، چگونگی این نیز، بحثی دراز دامن میطلبد اکنون به اشارهای بسنده میکنیم:
1- تقویت ایمان و اعتقاد:
در زن باید باور استوار، ایمان عمیق ایجاد شود زنی که دل به حق داده و اندیشه به خدا سپرده و فرجام زندگی دنیویاش را پذیرفته چطور حاضر میشود خودآرایی و خودنمایی کند و خود را در معرض دیدههای آلوده قرار دهد و زمینههای تلذذ دیگران فساد آفرینی را به وجودآورد. این جمله حضرت علی (علیه السلام) که فرمود: اَلمرءُ بایمانِه. شخصیت انسان در گرو باورهای اوست. المومِنُ به عمله؛ و ایمان انسان در عمل او جلوهگر است. نشانگر آن است که باورهای درست و ایمانهای راسخ، عالیترین نقش را در کیفیت زندگانی انسان ایفاء میکنند (36
پی نوشت:
31. فتحیه:فتاحی زاده: کتاب حجاب از دیدگاه قرآن و سنت. ص 179
35. همان ص 185.
36. فتحیه فتاحیزاده:کتاب حجاب از دیدگاه قرآن و سنت. ص 186: جمله حضرت علی (ع) از غررالحکم ودررالکلم: ج/1 ص 61 و 62
-
2- احیاء فرهنگ اصیل اسلامی:
احیاء ارزشهای اصیل اسلامی و فراخوانی زن مسلمان به تعقل و دریافتن ارزشها و آفریدن روح تعبد و تعهد نسبت به اینها نقش مهمی در این زمینه خواهد داشت. زن مؤمن باید به آنچه اسلام به عنوان ارزش بدان مینگرد، باور داشته باشد و بداند که شخصیت و عظمت او در گرو روح بلند، اندیشه والا، قلب پاک و جان پیراسته از آلودگی است که او را به روش انسانی و منش اسلامی فرا خواهد خواند و بداند تن آرایه بسته و ظاهر فریبنده هرگز نمایشگر شخصیت او نیست.
اینک کلام بیدادگر حضرت مسیح را میآوریم که فرمود:
به حق برای شما میگویم: تن چه سودی دهد در صورتیکه ظاهرش درست باشد و درونش تباه، بدنهای شما چه سودتان دهد که خوشتان دارد و دلهایتان تباه باشد و سودی نبرید که پوست خود را پاک نگاه دارید و دلهای شما چرکین باشد (37).
3- شناساندن الگوهای والا:
گفتیم الگوها در ساختار روحی و رفتاری نقش مهمی دارد. امروز یکی از تأسفهای جدی این است که زن مسلمان آن چنانکه بایسته و شایسته است با چهرههای بلند تاریخ اسلام آشنا نیست، زندگانی حضرت زهرا (سلام الله علیها) و فرزند برومندش پیامآور عاشورا حضرت زینب (سلام الله علیها) و دیگر چهرههای والای تاریخ گذشته و معاصر باید برای زن مؤمن نشان داده شود تا بنگرد چه سان با حفظ هویت و شخصیت و وقار و متانت میتواند در جامعه حضور پیداکرده و ایفای نقش نماید.
پی نوشت:
37. همان ص 187: کلام حضرت مسیح: تحف العقول، ص 548
-
کلامی از امام صادق (علیه السلام) تأمل برانگیز و قابل توجه است:
به زنان دوستی آل علی (علیه السلام) را الهام کنید و به همین مسائل اندک رهایشان کنید. زن اگر حب علی (علیه السلام) را فرا گرفت و او را راهبر شناخت و خاندان او را الگو پذیرفت و بر راهی رفت که اهل بیت (علیهم السلام) رفتهاند و آنان را سرمشق گرفت، رویین تن میشود و حضورش در جامعه دلهرهآفرین نخواهد بود. توجه داریم که محتوای راستین حب، متابعت و پیروی از محبوب است که خداوند فرمود: قُلْ إِن کُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِی (ای پیامبر) بگو اگر خداوند را دوست میدارید از من پیروی کنید. بنابراین آموزش حب یعنی آموزش الگوگیری، سرمشق گزینی و اثرپذیری. از خداوند این توفیق را مسئلت میکنیم (38)
فصل ششم
بررسی پوشش بانوان در عصر حاضر
1-چادر:
حجاب یکی از ضروریات دین مقدس اسلام است. اگر کسی منکر یکی ازضروریات دین شود در صورتی که انکار خداوند سبحان و رسول مکرم اسلام (صلی الله علیه وآله) بازگردد مرتد و کافر است. آنچه در مورد حجاب باید مد نظر قرار گیرد این است که زن با پوشش هم خود را حفاظت میکند و هم جامعه را از فساد نجات میبخشد. در اینجا این سوال مطرح میشود که بهترین نوع حجاب در چیست؟ بهترین وسیله برای پوشش و مستور بودن زن از نامحرم چادر است طوری که رهبر معظم انقلاب فرمود: چادر بهترین نوع حجاب و نشانه ملی ماست.
و نیز فرمود: چادر لباس ملی و اسلامی مورد علاقه زنان مسلمان ایران است (39).
پی نوشت:
38. همان ص 188: کلام اما صادق (ع) : من لا یحضر الفقیه، ج/3، ص 493 وقرآن: سوره آل عمران :آیه 31
39. محسن ماجراجو- نیازها و حجاب دختران و زنان : ص 154
-
2- مقنعه-روسری:
مقنعه و روسری از جمله پوششهای مورد استفاده زنان عصر ماست. خِمار مقنعه، روسری یکی از اقلام نوزدهگانه جهیزیه فاطمه زهرا (سلام الله علیها) بود. مقنعه یا روسری که از شرایط پوششی مقنعه برخوردار باشد از جمله لباسهایی است که اگر به طور صحیح مورد استفاده قرارگیرد بخشی از حجاب اسلامی را تأمین میکند و نشانی از عفت و پاکدامنی زن به شمار میرود. از همین رو در کشورها غربی پوشیدن آن را جرم تلقی میکنند و دختران مسلمان را به خاطر داشتن روسری از مدرسه یا دانشگاه اخراج میکنند. آن اندازه که غرب از یک زن پوشیده مسلمان هراس دارد از یک نفر مسلحی که متعرض جان مردم شدهاست نمیترسد و این حاکی از اهمیت پوشش اسلامی است. اما مقنعههایی که در عصر کنونی مورد استفاده قرارمیگیرند با توجه به ضخامت و رنگ سرمهای و مشکی که دارند پوشش مطلوبی برای سروگردن به حساب میآیند اگر چه برخی کوتاه بوده و برای پوشش برآمدگیهای مهیج نامحرم کافی به شمار نمیروند مگر آنکه این نقیصه با چادر جبران گردد. مقنعه بلند از پوششهای متین و خداپسندانهای است که زنان مؤمن خود را از آن بینیاز نمیبینند (40).
پی نوشت:
40. محمدرضا اکبری- حجاب در عصر:ص 86-85
-
اما روسریهای موجود غالباً ناقص و از شرعیت لازم برخوردار نیستند. روسریهای کوتاه و یا نازک و یا جالب توجه مردان نمیتوانند مصداق سراندازی باشند که خداوند پوشش آن را واجب کردهاست. عجیب است که کشورها غیر اسلامی به فکر صدور روسریهای کوتاه و نازک و در رنگ آمیزیهای مختلف برای بانوان مسلمان ایرانی افتادهاند و آفتمندترین روسریها را به کشور اسلامی ما صادر میکنند و سود جویان جاهل بدون کمترین تأملی در تبلیغ و ترویج فروش آن سعی بلیغ دارند تا به هر شکلی شدهاست آن را جایگزین مقنعه کنند و در نهایت حجاب زن را آفتمند و تحریک آمیز نمایند. اینگونه واردات معنادار زنگ خطری است که مسئولیت نظام اسلامی به طور آگاهانهتری با آن برخورد جدی داشته باشند و پوشیدگی زنان از اهم وظایف حکومت است. استفاده از روسری نازکی که زیر آن گوش یا گوشواره و زینتهای سر زن و موی سر او نمایان باشد و یا به خاطر کوتاهی توان پوشش موهای جلو و پشت سر را به طور همزمان ندارد نه تنها شرعیتی ندارد که نشان از گرههای اخلاقی و بعضاً اعتقادی یک زن هوسران میدهد که خواسته او همان آزادی جنسی است که زن غربی را غریب و غارت زده ساختهاست. موههای سر زنان تحریک کنندهاست. ارائه موههای رنگ کرده همراه با روسریهای مبتذل یک خشونت جنسی است که آثارآن را میتوان در روح جوانان پیدا کرد. پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) فرمود: زنی که با موهایش بر جهنم آویزان است کسی است که موهای خود را از نامحرم نمیپوشاند. زنان عفیف از روسریهای تشریفاتی نازک، ناقص و تحریک آمیز پرهیز دارند و لذا به سه اصل ضخامت سادگی و بزرگی که همهی موهای سر، گلو، اطراف سینه و برآمدگیهای آن را بپوشاند توجه کامل دارند و بسیاری از روسریهای کنونی این گونه نیستند (41).
پی نوشت:
41. همان، ص 87-88