-
3- مانتو:
مانتو از جمله پوشش رایج زنان مسلمان عصر ماست که در صورت برخورداری از ضخامت، گشادگی آستین بلند و سادگی از زواید بیمورد، زینت و رنگهای زننده میتواند بخشی از حجاب دینی را تأمین کند و با همراهی مقنعه و شلوار حجاب متوسط و مطلوبی را به وجود میآورد. بنابراین مانتوهایی که از کمر تنگ یا کمربند، دگمههای اضافی، رنگهای زننده، چاکهای زاید یا بیش از اندازه، مدلهای انگشتنما و دوختهای تحریک آمیز و یا هر گونه زینت برخوردار باشند پوشش اسلامی را تأمین نمیکند بلکه مصداق تبرج و خود نمائی و جامه حرامی است که قرآن کریم از آن نهی فرموده است. قد متناسب مانتو در صورتی که با شلوار همراه باشد تا نیمههای ساق پا و در صورتی که با جوراب واجد شرایط شرعی همراه باشد تا پایین ساق پا میباشد. برخی مانتو سراها و مراکز تولید این پوشش که به مراکز فساد بد لباسی تبدیل شدهاند مدلهای الهام گرفته از دشمنان اسلام را به مردم تحمیل میکنند اما اگر زنان مسلمان بر مانتوهای واجد شرایط شرعی درخواست و اصرار داشته باشند و در صورت لزوم اگر چه به قیمت بالاتر، خود به دوخت آن اقدام نمایند آنها نیز تسلیم درخواستهای مردم خواهند شد. البته برخورد نظام اسلامی با چنین مراکزی از اقدامات اساسی و ضروری به حساب میآید (42).
پی نوشت:
42. همان ص 90-91
-
شلوار - جوراب
یکی از لباسهای مورد استفاده بانوان شلوار است. شلوار بهترین پوشانندهی پاهاست که بسیاری از دختران و زنان پوشیده بیشترین استفاده از آن داشته و دارند. زیرا از دو ویژگی تنگی و نازکی جوراب که یکی دیگر از پوشیدنیهای موجود بانوان است برکنار میباشد. جوراب از لباسهای چسبانی است که حجم پای زن را آشکار میکند و چنانچه نمایش حجم پا سبب جلب نظر نامحرم گردد به فتوای فقها باید پوشانیده شود. از این رو نمیتوان جوراب را از جمله پوششهای موجه و مطلوب درتأمین حجاب اسلامی بانوان دانست. اگرچه جورابهای ضخیمی که به رنگ پا یا زینتی نمیباشند حداقل پوشش واجب را تأمین میکنند. اما بانوان مسلمان نباید به خاطر راحتی خود از جورابهایی که امروز غالب آنها واجد شرایط شرعی نیستند استفاده کنند. چه زنان پوشیدهای که با کاملترین شکل از نامحرم رو گرفتهاند و توجه ندارند که جوراب نازک حجاب آنها را ناقص کرده است. مگر اینکه از ساق شلواری که مکمل جوراب است نیز استفاده کنند. شلواری که از نازکی، تنگی، زینت و رنگ زننده به دور باشد از پوششهای متین بانوان است که پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) بر پوشیدن آن عنایت خاصی داشته است. امیرالمؤمنین (علیه السلام) میفرماید: من و رسول خدا (صلی الله علیه وآله) در بقیع نشسته بودیم که زنی سوار بر الاغ میگذشت ناگاه دست الاغ در گودا الی فررفت و آن زن بر زمین افتاد. پیامبر (صلی الله علیه وآله) صورت خود را برگردانید تا نگاهش به پاهای او نیفتد. اصحاب عرض کردند: یا رسول الله! این زن شلوار پوشیده است رسول خدا گفت: خدایا زنانی که شلوار میپوشند را مورد مغفرت قرارده. سپس فرمود: ای مردم! شلوار بپوشید که پوشانندهترین لباسهای شماست و زنان خود را به هنگامی که از منزل بیرون میروند با شلوار بپوشانید. از این روایت استفاده میشود که شلوار از جمله لباسهائی است که مورد توجه نبی اکرم بودهاست و تأکید بر استفاده از آن با توجه به نقش مؤثری که در پوشاندن بدن و حفظ ارزشهای اخلاقی دارد امری منطقی است (43). ضمن اینکه پوشیدن شلوار تنگ سبب قطع اکسیژن به بدن، فشار بر اعضاء، تحریک و بیداری شهوت و بلوغ زودرس جنسی نوجوان از پسر و دختر را به همراه دارد (44)
پی نوشت:
43. همان، ص 92-93
44 همان:ص 95
-
فصل هفتم
احکام حجاب
1- پوشش بدن برای زنان باید چگونه باشد؟
2- همه مراجع (به جزصافی) : زن باید تمام بدن و موی خود را به جز گردی صورت و دستها تا مچ در برابر نامحرم بپوشاند. آیت الله صافی: زن باید تمام بدن و موی خود را در برابرنامحرم بپوشاند و بنابر احتیاط واجب، باید دست و صورت رانیز بپوشاند (45).
3-چرا پوشش بانوان مشکی است با اینکه پوشیدن لباس مشکی را در اسلام مکروه است؟
آیات عظام امام، بهجت، تبریزی، صافی، فاضل، نوری و وحید: پوشیدن لباس سیاه، هر چند مکروه است ولی عبا از آن استثنا شده و چادر مشکی نیز داخل عنوان عبا است و مکروه نیست.
آیات عظام سیستانی و مکارم: به طور کلی پوشیدن لباس سیاه مکروه نیست. افزودن بر آنکه چادر مشکی داخل عنوان عبا است و عبا استثنا شده است.
3- چادر بهتر است یا مانتو؟
همه مراجع: برای زن کافی است که حجاب کامل (شرعی) را با هر لباس مناسبی، در برابر مرد نامحرم رعایت کند، ولی بی شک چادر به عنوان حجاب برتر (به ویژه در اماکن مذهبی) از ارزش والایی برخوردار است.
پی نوشت:
45. سید مجتبی حسینی: احکام نگاه و پوشش: ص 97
-
4- آیا لازم است حجاب را برای توریستها الزامی کنیم؟
همه مراجع: افراد توریست از جهت حکم فقهی حجاب، تابع دین خود هستند؛ لکن همانگونه که ملزم به رعایت دیگر قوانین کشور هستند، نباید اجازه داده شود خلاف ارزشهای دینی و فرهنگی کشور اقدام کنند و باعث اشاعهی فساد و ابتذال اخلاقی شوند.
5- آیا حفظ حجاب در سفر به کشورهای غیر مسلمان واجب است؟
همه مراجع: آری، حفظ حجاب کامل (شرعی) بر زن در برابر مرد نامحرم واجب است، خواه مسلمان باشد یا کافر و یا در کشور اسلامی باشد یا غیر اسلامی.
6- اگر موی زنی به طور غیر عمد بیرون باشد و یا به طور سهوی چادر کنار برود، آیا گناه کرده است؟
همه مراجع: اگر بدون توجه و به طور غیر عمد باشد گناه نکردهاست و از زمانی که متوجه شد باید تمام آن را در برابر نامحرم بپوشاند.
7- آیا پوشیدن چادر و لباسهایی با رنگ روشن در مهمانیها و در برابر نامحرم نه به قصد جذب نگاه مرد نامحرم حرام است؟
همه مراجع: اگر باعث جلب توجه نامحرم و مفسده نشود اشکال ندارد.
تبصره: اگر لباس به گونهای بدن نما باشد و یا زینت محسوب شود. پوشاندن آن واجب است.
-
7- آیا پوشیدن چادر و لباسهایی با رنگ روشن در مهمانیها و در برابر نامحرم نه به قصد جذب نگاه مرد نامحرم حرام است؟
همه مراجع: اگر باعث جلب توجه نامحرم و مفسده نشود اشکال ندارد.
تبصره: اگر لباس به گونهای بدن نما باشد و یا زینت محسوب شود. پوشاندن آن واجب است.
8- پوشیدن جوراب نازک چه حکمی دارد؟
همه مراجع: اگر ظاهر پا در آن پیدا باشد، پوشیدن آن جایز نیست.
تبصره: به فتوای آیت الله مکارم پوشاندن روی پا واجب نیست.
9- رفتن بدون حجاب به حیات منزلی که ساختمانهای بلند بر آن مشرف است چه حکمی دارد؟ آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل، مکارم، نوری و وحید: اگر احتمال بدهد که مرد نامحرم او را میبیند بنابر احتیاط واجب باید حجاب خود را در اینگونه محلها حفظ نماید.
10- آیاعدم پوشش دختر دایی، دختر عمه، دختر خاله ودختر عمو که تأثیری در من ندارد گناه است؟
همه مراجع: آری، گناه است و باید خود را بپوشاند و با سایر نامحرمان تفاوتی ندارد ونگاه شما بر مو و بدن آنان جایز نیست (46).
11- پوشیدن پیراهن آستین کوتاه توسط مردان در مقابل زن نامحرم چه حکمی دارد؟
همه مراجع (به جز بهجت، صافی، نوری) : اگر باعث مفسده نشود اشکال ندارد.
آیات عظام بهجت و صافی: بنابر احتیاط واجب باید لباس آستین دار بر تن کند.
آیتالله نوری: اگر مخالف عفت عمومی نباشد و در نظر افراد مشرع منکر محسوب نشود اشکال ندارد (47).
پی نوشت:
46. همان، ص 101-105
47. همان ص 109
-
نتیجه گیری
دشمن با تبلیغ واژههای فریبنده آزادی، تربیت و فرهنگ روز، جلوهگری و بی حجابی زنان و دختران را ترویج و با زمینهسازی اشتغال و اختلاط زنان و مردان، سد عفت و شرف آنان را درهم کوبید و اساس گرم خانواده را در هم ریخت. چادر و حجاب فاطمی که نمود عفت و نشان قداست، متانت، نجابت و حریم امن زنان بود، جای خود را به مانتو، مقنعه، روسری و لباسهای مهیج و مبتذل آن چنانی داد و پس از موفقیت در این توطئه شوم در صورت غفلت و سهل انگاری و بی تفاوتی مسئولین، گویندگان و نویسندگان، مانتو، مقنعه و روسری نیز، سرنوشت تلخ چادر را خواهد داشت و با کمال تأسف کشور اسلامی ما به بی حجابی و رسوائی و ابتذال کشیده خواهد شد چرا که دشمن به هیچ نوعی پوشش، خواه چادر باشد و خواه مانتو و روسری و یا هر نوع پوشش دیگر تمایل ندارد آنچه او میخواهد بی حجابی کامل و به فساد کشیدن جامعه اسلامی و تسلط بر کشور است. البته اگر مسئولین در ترویج پوشش دینی در جامعه فرهنگ سازی کنند میتوان خیلی ازمسائل بی حجابی را کنترل کرد.
-
1-آموزش حجاب در مدارس: تدریس پوشش دینی در مدارس در ضمن یکی از مواد درسی منطقیترین، طبیعیترین، موفقترین و کلیدیترین راه تحقیق عملی حجاب اسلامی در کشور است به ویژه آنکه با کارآموزی لازم همراه باشد خلأ این برنامه درسی به گونهای است که اگر برطرف بخش عمدهای از معضل بدحجابی دختران و زنان برطرف خواهد شد.
2-تشویق: تشویق همواره به عنوان یک اصل مهم در جهت تربیت آدمی مورد استفاده قرار میگرفته است. تشویقها مختلف است و میتواند بارعاطفی، مالی، تشریفاتی، شغلی و امثال آن داشته باشد که تمام این موارد میتوانند در ترویج فرهنگ حجاب مورد استفاده قرار گیرند.
3- فعالیتهای علمی، فرهنگی، هنری : عامل دیگر ترویج فرهنگ حجاب دینی فعالیتهای گسترده علمی، فرهنگی، هنری مربوط به حجاب در تمام سطوح فکری جامعه است. ارائه پوستر، نشریه و به ویژه کتابهای مفید، میزگرد، شعر، تعیین موضوع حجاب برای انشاءو... آثار مثبتی به همراه دارند. طرح برنامهای با عنوان «حجاب» در رادیو و تلویزیون، مجلات که به بررسی و آموزش حجاب پرداخته و از آیات و روایات استفاده کند و صاحب نظران به ویژه خانمها در آن حضور چشمگیری داشته باشند.
-
حجاب ، ارزش يا روش ؟
حجاب ، ارزش يا روش ؟ کسانی كوشيدهاند از طريق فاصله انداختن ميان ارزشها با روش تحقّق عيني آنها، ميان حجاب با عفاف، تفكيك نموده و حجاب را غير ضروري ميخوانند و حفظ عفّت را بدون حجاب نيز ممكن ميدانند. اينك ما اين تلاش را ارزيابي ميكنيم:
تحليل واژه:
1ـ معناي لغوي : عفاف با فتح حرف اوّل، از ريشه "عفّت" است و راغب اصفهاني در مفردات (1) خود، عفّت را معني ميكند:
«العفّة حصول حالةٍ للنّفس تمتنع بها عن غلبة الشّهوة».
(عفّت، پديد آمدن حالتي براي نفس است كه به وسيله آن از فزون خواهي شهوت جلوگيري شود)........