یادداشت اختصاصی تسنیم/ مهدی محمدی
تبارشناسی مفهوم نرمش قهرمانانه

این هنر رهبر حکیم انقلاب اسلامی در مقام یک استراتژیست است که می‌تواند به‌سرعت پیروزی‌های راهبردی را از طریق مانورهای تاکتیکی مناسب و تولید ادبیات هوشمندانه به ابزار پیشبرد دیپلماسی تبدیل کند.

ادبیات مقاومتی که روز گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی که حول مفهومی بدیع به‌نام «نرمش قهرمانانه» تولید کردند، واجد مبانی، مفاهیم، تبعات و توصیه‌های بسیار مهمی است. درک اینکه این سخن بر چه مبانی استوار است، در کجای منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار می‌گیرد و چرا در این زمان خاص مطرح شده است، پاسخ به این سؤال که مقصود از این تعبیر دقیقاً چیست، داشتن یک ارزیابی دراین‌باره که تبعات این سخن در حوزه‌های مذاکراتی و دیپلماتیک و در طرح‌ریزی‌های امنیت ملی چه خواهد بود و نهایتاً استخراج یک سلسله توصیه‌های دقیق که بتواند این مفهوم را در رفتار حاکمیت عملیاتی کند، اکنون فوری‌ترین و مهمترین مسائلی است که باید برای تبیین آن وقت گذاشت.

نکات زیر تلاشی است برای تمهید مقدمات یک بحث سازمان یافته دراین باره

1 ــ نخستین نکته این است که باید در نظر داشت این تعبیر در زمانی از جانب رهبر معظم انقلاب اسلامی مورد تأکید قرار گرفته است که ایران در یک اوج تاریخی هم به‌لحاظ مؤلفه‌های سیاست و امنیت داخلی و هم از لحاظ منطقه‌ای قرار دارد. به‌لحاظ داخلی انتخاباتی در ایران برگزار شده است که هم کیفیت برگزاری آن، هم نحوه حضور مردم در آن و هم نتیجه آن، برای دشمنان این کشور کاملاً غیرمنتظره بود و عمیقاً در نقطه مقابل همه طراحی‌ها و انتظارات آنها قرار گرفت.

در حوزه منطقه‌ای و بین المللی نیز ایران اسلامی موفق شد تقریباً یک‌تنه ــ و به‌روش‌هایی که عموماً ناگفته است ــ بزرگ‌ترین و خطرناک‌ترین پروژه دولت آمریکا در منطقه یعنی حمله نظامی به سوریه را منتفی و آمریکا را به یکی از تحقیرآمیزترین نرمش‌هایی که تاریخ به یاد دارد وادار کند.

یک نگاه کاملاً اجمالی به این صحنه نشان‌دهنده این است که ایران حتی اگر تصمیم به نرمش گرفته باشد از موضع یک قهرمان چنین تصمیم گرفته است و این نکته‌ای است که دشمنان این کشور در 3 ماه گذشته آن را از نزدیک و با جزئیات لمس کرده‌اند. در واقع این هنر رهبر حکیم انقلاب اسلامی در مقام یک استراتژیست است که می‌تواند به‌سرعت پیروزی‌های راهبردی را از طریق مانورهای تاکتیکی مناسب و تولید ادبیات هوشمندانه به ابزار پیشبرد دیپلماسی تبدیل کند.

از این منظر نرمش قهرمانانه، به‌معنای استفاده درست از قدرت راهبردی و دادن علامت‌های صحیح به طرفهای مقابل است دراین‌باره که یک ایران پیروز، دارای روحیه تعاملی بیشتری هم هست. هرگونه تلاش برای ترجمه مفهوم نرمش قهرمانانه به اقدامی از موضع ضعف دقیقاً از نشناختن جغرافیای بحث، شرایط شکل‌دهنده به آن و مبانی که این مفهوم از آن تغذیه می‌کند، نشئت می‌گیرد.