* جاذبههای اینترنت و اعتیاد کاربران
طیبه فردوسی دارای دکترای روانشناسی سلامت و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، یکی از عوامل وابستگی جوانان به اینترنت را ناشی از روند زندگی آنها در دوران کودکی عنوان میکند و میگوید: اینکه کودکان بنا بر شرایط کاری والدین و عدم رسیدگی به آنها با چه بازی هایی سرگرم بودند، از جمله عواملی است که چندین سال بعد خود را در قالب اعتیاد به اینترنت نشان میدهد.
وی ادامه میدهد: عامل دیگر به گروه همسالان باز میگردد؛ نوع رفتارها، گرایشها و شخصیتگرایی تحت تأثیر عامل مهم گروه همسالان قرار میگیرد؛ این امر تا بدان جا پیش میرود که استفاده از اینترنت به عنوان مد اجتماعی در این گروه به وجود می آید.
این استاد دانشگاه جاذبههای اینترنت را از دیگر عوامل ایجاد اعتیاد بین کاربران میداند و اظهار میدارد: آنلاین بودن، انگیزههای نوع گرایی و تنوع طلبی و ارتباطی را بیشتر فراهم میکند که البته ماحصل آن به ارمغان آوردن مشکلات و عوارض مختلف جسمی و روانشناختی است.
وی در اینباره توضیح میدهد: فرد در بُعد جسمانی به مشکلات بینایی، شنوایی و فیزیولوژیکی و در بُعد روانشناسی به مشکلات تک بعدی دچار میشود؛ انسان موجودی اجتماعی است، بنابراین روابط باید در وهله نخست با انسان ها تعریف شود نه با ماشین ها و کامپوتر که البته در صورت عدم تحقق چنین امری، این موضوع در دراز مدت زیان آور میشود.
فردوسی با طرح این سئوال که آیا ابزارها میتوانند نیازهای عاطفی فردی برای رشد را تأمین کنند؟ میگوید: درست است که اینترنت فضاهای علمی و رسانه ای را برای کابران باز میکند اما متأسفانه افراد به شکل تک بعدی به اینترنت اعتیاد پیدا میکنند و خود را از رشد فرهنگی و اجتماعی محدود میکنند.
وی ابراز تأسف میکند از اینکه هیچ گونه فرهنگ سازی و آموزش پیش از ورود صنعت به مردم داده نمیشود؛ این اشکال یکی از معضلات عمده است که باید از سوی روانشناسان و متصدیان امور فرهنگی مورد کنکاش قرار گیرد؛ نه تنها در بحث اینترنت بلکه در دیگر امور هم قبل از ورود به کشور باید زمینه سازیهای لازمی برای پیشگیری حادثه صورت گیرد.
وی ادامه میدهد: چگونه است که خانوادهها زمان زیادی را برای اموز ورزشی و فرهنگی فرزندان خود صرف می کنند و به مسائل کلان تر بی توجهی می کنند؟ باید از همان سال های کودکی جامعه شناختی فرهنگی و شیوه های زندگی و رفتاری نیز آموزش داده شود.
این استاد دانشگاه ضمن تأکیدی دوباره به امر پیشگیری از مواردی همچون اعتیاد به اینترنت که ضررهایی بیش از آنچه گفته شد در بطن خانواده و جامعه می گذارد، میافزاید: خانوادهها باید به محض احساس وجود چنین موردی در بین اعضای خود، مراتب را با روانشناسان و متخصصان مربوطه درمیان گذاشته و از عواقب آن به شدت جلوگیری کنند.
-پایان-