رژيم بحرين در آستانه سقوط


بحرين که از مدت‌ها پيش صحنه اعتراض‌هاي ضد دولتي بوده است، به شدت تحت تاثير انقلاب‌هاي مصر و تونس و ناآرامي‌هاي منطقه خاورميانه و شمال آفريقا قرار گرفته است.

اين درحالي است که منامه از انجام اصلاحات به منظور راضي نگه داشتن معترضان امتناع کرده و در عوض براي فرونشاندن خيزش مردمي به خشونت متوسل شده است.

در کشور بحرين که 66 درصد جمعيت آن را شيعيان تشکيل مي‌دهند، اقليت سني به علت سياست‌هاي تبعيض‌آميز دولت، اکثر مشاغل کليدي را در دست دارند.

خانواده حاکم بر بحرين از زمان استقلال اين کشور از انگليس در سال 1971 تا کنون، پست‌هاي کليدي را تصاحب کرده­اند.

حزب انجمن توافق ملي اسلامي، مهم­ترين گروه شيعيان مخالف دولت بحرين روز سه­شنبه (26 بهمن) اعلام کرد، اعضاي اين حزب در اعتراض به کشتار معترضان ضد دولتي از ادامه شرکت در نشست پارلمان خودداري کرده­اند.

به دنبال کشته شدن دومين معترض در تيراندازي نيروهاي امنيتي در شهر منامه پايتخت بحرين، نمايندگان شيعه پارلمان اين کشور که 18 کرسي از 40 کرسي را در اختيار دارند، تصميم به ترک جلسات پارلمان گرفتند.

پرس تي‌وي درباره تحولات اخير بحرين با چند تحليل‌گر مسائل خاورميانه به گفت‌وگو نشسته است که متن آن را در ادامه مي‌خوانيد:

پرس تي‌وي: در بحرين جمعيت اسلامي وفاق ملي، بزرگترين حزب شيعي اين کشور که مخالف حکومت مرکزي است، به خاطر کشته شدن دو نفر از حضور در پارلمان خودداري کرده است. اقدام حزب وفاق چه تاثيراتي خواهد داشت؟ آنها تصميم گرفتند که در پارلمان شرکت نکنند.

(ارتباط تصويري با لندن) حسن مشيمه، عضو حزب مخالف "حق" بحرين: اجازه بدهيد قبل از هر چيزي بگويم که اين اقدامات از سوي مردم بحرين آغاز شد. آنها حاضرند هر کاري کنند تا به خواسته‌هايشان برسند؛ دقيقا مثل اتفاقات مصر. امروز نفر سوم از تظاهرکنندگان هم جان باخت.

پرس تي‌وي: ما به مساله کشته‌ها هم خواهيم پرداخت. لطفا در مورد اين مساله صحبت کنيد که عدم حضور حزب وفاق در پارلمان چه تاثيري روي وقايع خواهد داشت؟

مشيمه: من دقيقا مي‌خواستم به هين موضوع بپردازم. اين يک گام درست و تاثيرگذار محسوب مي‌شود.

پرس تي‌وي: بر اساس اسنادي که در روزنامه گاردين منتشر شده است، امريکا معتقد است تا زماني‌که حزب وفاق در روند سياسي شرکت داشته باشد، اوضاع سياسي بحرين ثبات دارد. با اتفاقاتي که امروز افتاده است آيا تصور شما اين است که براي ثبات سياسي بحرين تهديدي وجود دارد؟

(ارتباط تصويري با بيروت) رياض بحسون، تحليل‌گر مسائل استراتژيک: البته که تاثير خواهد داشت. بزرگترين حزب مخالف پارلماني کناره‌گيري کرده است. اين اقدام به فشارها بر دولت و رژيم خواهد افزود و روي ثبات کشور نيز تاثير خواهد داشت.

پرس تي‌وي: به نظر شما مقامات چه واکنشي نشان خواهند داد؟ آيا آن­ها سعي خواهند کرد با مخالفان وارد مذاکره شوند.

مشيمه: به نظرم اين مذاکرات بايد از قبل صورت مي‌گرفت. حتي اين بار هم مطمئن نيستيم که پيشنهادات مذاکرات آن­ها واقعي و با حسن نيت باشد. ممکن است مانند دفعات قبل باشد. ما بارها درخواست کرده بوديم که با هم در مورد مسائل مختلف مذاکره کنيم.

پرس تي‌وي: حزب وفاق اعلام کرده است کناره‌گيري از جلسات پارلمان اولين گام در اين رابطه است. آيا فکر مي‌کنيد مذاکرات صورت بگيرد، به ويژه در مورد مسائل کليدي که اين حزب شيعه درخواست کرده است؟

بحسون: ممکن است مذاکرات صورت گيرد اما قبل از آن رژيم بايد عاملان قتل دو شهروند بحرين را محاکمه کند. اگر اين اتفاق ظرف يک هفته آينده نيفتد، تظاهرات شدت بيشتري خواهد گرفت. بايد ديد مذاکرات در رابطه با چه مسائلي خواهد بود. در مورد آزادي زنداني‌هاي سياسي مي‌توان فورا تصميم گرفت اما تصميم در مورد تغيير قانون اساسي ممکن است نياز به وقت بيشتري داشته باشد. اگر رژيم اين اقدامات را فورا انجام ندهد، با وخامت اوضاع روبرو خواهد شد.

پرس تي‌وي: حزب وفاق اولين گام را برداشته است. فکر مي‌کنيد گام بعدي آنها چيست؟

(ارتباط تلفني با منامه) خليل المرزوق، نماينده پارلمان بحرين: حزب وفاق نيز بخشي از اين جامعه است و نمي‌تواند بي‌تفاوت باشد. 2 تن از شهروندان ما کشته شده‌اند، آن هم در راهپيمايي بدون خشونت. پليس به آنها از فاصله نزديک شليک کرد. اين کار قابل قبول نيست. ما خواستار تغيير قانون اساسي شده‌ايم و روي خواسته‌هايمان اصرار داريم. ما مي‌خواهيم دولت ما منتخب مردم باشد. ما مي‌خواهيم جامعه‌اي مستقل داشته باشيم.

پرس تي‌وي: مي‌دانيم که پادشاه، قدرت و همچنين پست نخست وزيري را محکم چسبيده است. آيا فکر مي‌کنيد که او در نهايت قدرت را واگذار کند؟

مشيمه: او در گذشته نيز وعده‌هايي داده ولي به آنها عمل نکرده است. ما مي‌دانيم که در مورد اين کشته‌ها گزارشي تهيه نخواهد شد. امروز پادشاه در سخنراني‌اش هيچ اشاره‌اي به زنداني‌ها نکرد. تنها دليل حبس آنها درخواست دموکراسي است. اين زنداني‌ها را شکنجه نيز کرده‌اند. به نظرم پادشاه بحرين دقيقا رفتار حسني مبارک را از خود نشان مي‌دهد. او در حال انتشار بيانيه يکي پس از ديگري است ولي اين بيانيه‌ها براي مردم قابل قبول نيستند. ما امروز خواسته‌هايي جدي داريم.

پرس تي‌وي: صحبت از بيانيه پادشاه شد. پادشاه قول داده است مرگ اين افراد مورد بررسي قرار گيرد. او گفت که راهپيمايي بدون خشونت در بحرين آزاد است. ما از اين اظهارات چه نتيجه‌اي مي‌گيريم؟

بحسون: بايد اين‌طور نتيجه‌گيري شود که افرادي را که دست به خشونت و کشتار زده‌اند بايد پيدا کنند و مورد محاکمه قرار دهند. اميدوارم اين کار در حداقل زمان صورت گيرد. از نظر من اين اتفاق بايد حداکثر در يک يا دو روز آينده صورت گيرد. بدين ترتيب اوضاع آرام خواهد شد. تظاهرکنندگان درخواست‌هاي مشخصي دارند. آنها مي‌خواهند زنداني‌هاي سياسي آزاد شوند و قانون اساسي مجددا نوشته شود. اما اگر پليس تصميم بگيرد که به اين درخواست‌ها توجه نکند، با اوضاع بدتري روبرو خواهد شد.

پرس تي‌وي: آيا اين امکان وجود دارد که پليس بدون داشتن مجوز و دستور به سوي مردم شليک کند؟ پليس ديروز و امروز به سوي مردم گلوله شليک کرد.

مرزوق: از نظر من خواسته‌هاي مشروع مردم را نبايد محدود کرد. وقتي به سوي مردم شليک مي‌شود بايد يک کميته بررسي تشکيل شود تا عاملان چنين اقدامي پيدا شوند. تمام اين‌ها وظيفه دولت است و عاملان کشتار بايد مورد محاکمه قرار گيرند. دولت نبايد تصور کند که اين اقدامات را بر اساس درخواست مردم انجام مي‌دهد. دولت بايد اين اقدامات را بر اساس وظيفه خودش انجام دهد.

پرس تي‌وي: آيا فکر مي‌کنيد که دولت به اين خواسته‌ها توجهي کند؟

مرزوق: ما بايد يک برنامه داشته باشيم و دولت را متقاعد کنيم که اين کارها را انجام دهد. اين يک مساله جدي است.

پرس تي‌وي: پادشاه قول داده است که اصلاحات اقتصادي و سياسي صورت دهد. او به مردم پول نقد و يارانه مواد غذايي داده است. آيا اين اقدامات کمکي به اين اوضاع خواهند کرد؟

مشيمه: درخواست مردمي که به خيابان‌ها آمده‌اند و افرادي که در زندان‌ها به سر مي‌برند بسيار جدي است. آنها مي‌خواهند که از حالا به بعد قدرت در دست مردم باشد، نه در دست پادشاه. اقتصاد هم مهم است ولي اين تنها خواسته مردم نيست. اگر قرار باشد فقط پول به دست مردم بدهند، کافي نيست. آنها ميلياردها دينار از مردم به غارت برده‌اند. پرداخت هزار دينار به مردم در مقابل غارت‌هاي بزرگ مبلغ قابل توجهي نيست. ما به دنبال مشارکت سياسي هستيم. اين پارلمان يک پارلمان واقعي نيست.

پرس تي‌وي: درخواست براي اصلاحات امروز تبديل به درخواست براي خروج رژيم شده است. ما در گذشته نيز در مصر اين درخواستها را شنيده‌ايم اما آيا شرايط براي يک انقلاب مشابه مصر در بحرين آماده است؟ فکر مي‌کنيد در بحرين چه اتفاقي بيفتد؟ آيا فکر مي‌کنيد در اين کشور نيز مانند مصر شاهد يک انقلاب باشيم؟

مرزوق: اوضاع بحرين بسيار پيچيده است. مسئولان بايد برنامه­اي داشته باشند و به درخواست‌هاي مردم گوش دهند.

مشيمه: انقلاب در بحرين شروع شده است و تنها راه متوقف‌کردن آن تامين درخواست‌هاي مشروع مردم است. در غير اين صورت آن­ها دست از ادامه انقلاب برنخواهند داشت.
منبع: PressTV
چهارشنبه 27 بهمن 1389
-پایان-