آلوچه و لواشك جزو خوراكی‌های خوب و مفیدند یا بد و مضر ؟

هیچ‌كدام ! ما در دنیای تغذیه ، خوب و بد مطلق نداریم. گاهی خواصی برای بدترین خوراكی‌‌ها هم كشف می‌شود و گاهی از برخی مضرات خوراكی‌های خوب ، نام برده می‌شود. آلوچه و لواشك نه كاملاً خوب هستند ، نه مطلقاً بد .

فواید این خوراكی‌ها چیست؟

خیلی از خواص میوه‌ها مانند فیبر و رنگدانه‌های آنتی‌اكسیدانی در لواشك میوه‌ها هم وجود دارد و تازه ، املاح میوه‌ای كه به صورت لواشك یا آلوچه درمی‌آید ، نه تنها كم نمی‌شود بلكه با جوشاندن، تغلیظ و خشك‌كردن افزایش هم می‌یابد. از طرف دیگر بسیاری از كارمندان نمی‌توانند هر روز با خودشان میوه به محل كارشان ببرند اما می‌توانند كمی برگه‌های خشك آلو ، هلو ، زردآلو یا لواشك را داخل جیبشان بگذارند و در طول روز میل كنند.

آیا آلوچه و لواشك ، همه مواد مغذی موجود در میوه‌ها را دارند؟

نه كاملاً ، بسیاری از میوه‌ها و سبزی‌ها منبع خوبی برای دریافت ویتامین‌ C هستند كه بخش زیادی از این ویتامین طی فرآیند خرد و خشك‌‌كردن، تخریب می‌شود و از بین می‌رود. به‌عنوان نمونه در هر 100 گرم سیب ، 6/4 میلی‌گرم ویتامین C وجود دارد كه این میزان وقتی كه سیب خشك می‌شود یا به صورت لواشك در می‌آید به 8/3 میلی‌گرم می‌رسد. به طور كلی، 100 گرم از میوه تازه حاوی مقادیر بالایی از آب است كه با جوشاندن و تبدیل كردن آن به لواشك، آب‌ میوه کم می‌شود. مقدار ویتامین C لواشك میوه‌ها از خود میوه تازه كمتر است.

مصرف مكرر این قبیل خوراكی‌ها چه مضراتی دارد؟

بزرگ‌ترین ضرر آلوچه یا میوه‌هایی كه به لواشك تبدیل می‌شوند، اسیدیته بالای آنهاست. بچه‌ها معمولاً عادت دارند لواشك یا آلوچه را كنار د‌هانشان بگذارند و آنها را به آرامی بمكند و چون اسیدیته این خوراكی‌ها بالاست، این كار باعث فرسایش سطح مینای دندان‌ در دراز مدت می‌شود. به همین دلیل ‌توصیه می‌شود كه بعد از خوردن این خوراكی‌ها حتماً كمی آب بنوشید. به علاوه برخی از افراد، مشكل افزایش ترشح اسید معده دارند كه با مصرف زیاد خوراكی‌های ترش، این مشكل در آنها شدت پیدا می‌كند. بعضی‌ها لواشك و آلوچه و قره‌قروت را برای هضم سریع‌تر غذاهای چرب و به امید لاغر شدن می‌خورند.
به نظر شما این كار درست است ؟ به هیچ‌وجه ، لواشك و آلوچه كسی را لاغر نمی‌كند. برعكس با خوردن این خوراكی‌ها همان‌طور كه گفته شد ترشح اسیدمعده بیشتر و در نتیجه غذا بهتر هضم می‌شود و هر چقدر هضم غذا بهتر باشد، جذب آن توسط بدن هم بیشتر می‌شود. به همین دلیل متخصصان تغذیه گاهی اوقات به كسانی كه اضافه وزن دارند، قرص‌هایی می‌دهند كه چربی غذا در بدن آنها جذب نشود. بنابراین برخلاف نظر عامه مردم، خوردن لواشك و این قبیل خوراكی‌ها قدرت هضم را افزایش می‌‌دهد و هضم بهتر با جذب بهتر و در نتیجه بالا رفتن وزن در افراد همراه است.